Waarom kiezen voor houten binnendeurkozijnen?

De aankoop van nieuwe sterke, robuuste en duurzame houten binnendeurkozijnen is momenteel behoorlijk populair. De kozijnenverkoop piekt behoorlijk. En daar zijn goede redenen voor, want gebruikmaken van kwalitatief hoogstaande kozijnen van hout heeft veel voordelen te bieden. Maar wanneer kun je er het beste voor kiezen om nieuwe binnendeurkozijnen te kopen? En welke voordelen hebben de diverse materiaalsoorten die er op het gebied van kozijnen zijn, zoals houten kozijnen? Je leest het allemaal in deze blog.

Wanneer is het verstandig om nieuwe binnendeurkozijnen te gaan kopen?

In Nederland zijn er honderdduizenden woningen die al decennia of soms enkele honderden jaren oud zijn. Lang niet alle verouderde woningen zijn echter goed of volledig gerestaureerd. In veel oudere huizen zitten daarom houtkozijnen die hun beste tijd hebben gehad en door en door verrot zijn. Zijn je binnendeurkozijnen verrot of beginnen ze poreus en minder stabiel te worden? Dan is het hoog tijd om je binnendeurkozijnen te vervangen voor nieuwe exemplaren. Aangetaste kozijnen kunnen bouw constructief gezien namelijk gevaarlijk zijn. Zijn de kozijnen niet meer in orde, dan kan het glas er bijvoorbeeld uitvallen bij een hevige storm. Of, nog erger, een deel van je huis zakt weg of stort in.

Energie besparen door binnendeurkozijnen

Naast veiligheid is energie besparen een goed argument om je binnendeurkozijnen eens kritisch onder de loep te nemen en te kiezen voor nieuwe, beter isolerende varianten. Met name houten kozijnen staan goed bekend vanwege hun isolatiewaarde. Daarbij is een interessant voordeel van kozijnen van hout het feit dat je deze gemakkelijk kunt bewerken. Houten kozijnen kunnen eenvoudig worden gerepareerd en bespaart reparatiekosten ten opzichte van kunststof kozijnen. Kiezen voor houten kozijnen is daarnaast ook duurzaam. Hout is namelijk makkelijk te repareren, te hergebruiken en de winning van hout heeft minder energie nodig dan bijvoorbeeld kunststof.

Binnendeurkozijnen hebben veel mogelijkheden

Hierboven hebben we al enkele interessante voordelen van houten kozijnen benoemd: hun hoge thermische isolatiewaarde en het gemakkelijk kunnen bewerken van houten binnendeurkozijnen. Maar kozijnen van hout hebben nog meer aantrekkelijks te bieden. Zo isoleren ze ook omgevingsgeluiden. Dit komt doordat de massa een sterk geluiddempend effect heeft. Houten binnendeurkozijnen hebben een lange levensduur en er is qua kleuren en profielen enorm veel mogelijkheden. Ga je voor een echt natuurlijke uitstraling? Dan is een houten kozijn de beste keuze. De natuurlijke look van hout is namelijk door geen enkele andere materiaalsoort te overtreffen!

Bron: Deurenweb

Waarom kiezen voor houten binnendeurkozijnen?