Navigeren op de huurmarkt is soms lastig. Afhankelijk van waar je woont, zijn er misschien heel veel opties of heel weinig, en prijs en kwaliteit variëren nogal tussen wat er beschikbaar is. Dus hoe bepaal je wat de juiste keuze is? Uiteraard weet jij als geen ander wat jouw benodigdheden en dealbreakers zijn, maar het kiezen van een huurwoning gaat over meer dan alleen het afvinken van een lijst met eisen. Dus voordat je een huurovereenkomst tekent en de verhuisdozen inpakt, moet je ervoor zorgen dat je je houdt aan de belangrijkste do’s en don’ts bij het vinden van een huurwoning. Zo weet je zeker dat je een woning vindt die volledig bij je wensen past, en betaalbaar is.

Blijf altijd binnen je budget

Hoeveel je wilt (en kunt) uitgeven, zal een van de grootste doorslaggevende factoren zijn als het om een passende woning gaat. Soms kun je misschien een veel mooiere woning krijgen als je bereid bent een paar honderd euro extra per maand uit te geven. Als dat betekent dat je veel moet inleveren op andere vlakken, is het waarschijnlijk niet de moeite waard. De algemene regel dat je niet meer dan 30% van je maandinkomen aan huur mag besteden is een goede, maar op basis van je persoonlijke situatie kan dat meer of minder zijn.. Neem de tijd om je eigen budget comfort zone vast te stellen, voordat u op zoek gaat naar een huurwoning. Hoe verleidelijk een duurdere woning er ook uitziet, blijf bij wat voor jou logisch en realistisch is. Wanneer je later in de problemen komt met de huur, krijg je spijt wanneer je voor de dure optie hebt gekozen.

Baseer je keuze niet alleen op foto’s online

De meeste huur zoekopdrachten worden tegenwoordig online gedaan. En hoewel een online advertentie je kan helpen een goed idee te krijgen van welke wensen goed bij je passen, is het verstandig de woning te bezoeken voor je akkoord gaat. Gebruik de online zoekopdracht als startpunt voor het bedenken van een lijst met mogelijkheden, maar zorg er dan voor dat je eropuit gaat en panden daadwerkelijk persoonlijk bezoekt. Foto’s kunnen bedrieglijk zijn, en die ruime slaapkamer die je online hebt gezien, is misschien wel te klein voor je queensize bed. Het persoonlijk bekijken van een woning geeft je het enige echte beeld van hoe de woning eruit ziet. Een professionele makelaar, voor bijvoorbeeld huurwoningen Gouda, zorgt er daarom voor dat je altijd de woning kan bezichtigen voor je ergens je handtekening onder zet. 

Loop een rondje door de omgeving

Soms bevindt het perfecte huis of appartement zich in een niet zo perfecte buurt. Het is belangrijk om een goede inspectie te doen, en niet alleen de woning zelf te inspecteren, maar ook het gebied eromheen. Hou rekening met factoren als criminaliteitscijfers, toegang tot het openbaar vervoer en voorzieningen in de buurt. Als de buurt waar je naartoe verhuist niet aan uw behoeften voldoet, zal je op lange termijn waarschijnlijk niet erg gelukkig zijn met je huurwoning. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, en veel mensen verhuizen naar niet zo geweldige buurten en doen het daar prima. Toch is het belangrijk om te weten waar je aan begint voordat je een uiteindelijke beslissing neemt. 

 

Vind een huurwoning die bij je wensen en budget past