Een mooie fotolijst kan een fraai onderdeel van je interieur vormen. Het geeft een mooi moment weer, of het is juist een afbeelding van een dierbare die je koestert. Door de foto te voorzien van een fraaie lijst, zorg je ervoor dat foto extra naar voren wordt gebracht. Maar hoe kies je de juiste lijst? Want er zijn niet alleen heel veel foto’s, er zijn ook ontelbare lijsten. Dus waar moet je aan denken bij het kiezen van de juiste?

Begin met de maten

Vroeger waren de maten vrij duidelijk; wie een fotorol naar de fotozaak bracht, kon kiezen uit 9×13 of 10×15. Natuurlijk waren er meer mogelijkheden, maar dit waren wel de meest gebruikte afmetingen. Tegenwoordig is dat wel anders; met de komst van digitale fotografie kregen mensen zelf de mogelijkheid om te bepalen hoe groot de foto’s moesten zijn. Hiermee namen ook de standaardafmetingen van fotolijsten exponentieel toe. Inmiddels is voor elke afmeting wel een fotolijst te vinden. Een fotolijst 40×60? Geen probleem. Een lijst die nog groter is? Komt helemaal goed. Daarom is het goed om vooraf te bepalen welke afmetingen je lijst moet hebben. Waar komt hij te staan en welke afmetingen passen bij die plek? Hoe beter je dat voor ogen hebt, hoe makkelijker het wordt om een lijst uit te kiezen.

Kies de juiste stijl

Erg veel afmetingen dus. En met al die afmetingen komen ook bijzonder veel verschillende stijlen. Welke stijl je kiest hang helemaal van je voorkeuren af – voorkeuren die vaak ook al terug te vinden zijn in je interieur. Heb je een modern interieur, gekenmerkt door strakke lijnen en een minimalistische vormgeving, dan zijn hiervoor ruim voldoende lijsten te vinden. Zoek je echter een wat meer landelijke lijst om goed bij je interieur te laten passen, dan is dat ook heel goed mogelijk. Scroll eerst eens rustig door het aanbod voordat je een keuze maakt; er is genoeg te vinden en het zou zonde zijn als je iets over het hoofd ziet. De stijl heeft ook invloed op de manier waarop de foto tot zijn recht komt. Is het een opvallende lijst, dan springt de foto van de muur of van het bureau. Is het een wat meer subtiele lijst, dan gaat de foto juist meer op in het interieur.

Het juiste materiaal

Het materiaal van de fotolijst is ook belangrijk. Het heeft namelijk heel erg te maken met het uiterlijk, maar ook de kwaliteit wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal. Kies je voor hout, kunststof of aluminium? Stuk voor stuk hebben ze hun eigen kwaliteiten, stuk voor stuk kunnen ze echt van topkwaliteit zijn. Het is wel belangrijk dat kwaliteit een grote rol speelt bij het maken van een keuze voor een fotolijst, want doe je dat niet dan is de kans groot dat je de lijst snel weer moet vervangen door eentje die wel de tand des tijds doorstaat. Doe het dan gelijk goed en koop een lijst waar je nog vele jaren plezier van zult hebben.

Kies de beste fotolijst