Een kweektafel biedt een geweldige manier om te genieten van het groeien van jouw eigen groenten en fruit. Doordat de tafel vaak vrij laag is, is het een perfecte manier om jouw kinderen te introduceren in de ontwikkeling van de groenten die worden geserveerd op tafel. Iedere dag zien ze hoe een klein plantje steeds groter wordt en hoe er op een bepaald moment ineens een groente verschijnt. Ben jij benieuwd naar de voordelen van een kweektafel of wat voor groenten je in de tafel kan laten groeien? Lees dit artikel dan snel verder.

Wat is een kweektafel?

Heb jij een tuin tot jouw beschikking of heb je een mooi terras waar je meer functionaliteit in kwijt wilt? Dan is een kweektafel de oplossing. Dankzij de tafel geniet je van meer groen in jouw tuin, terwijl je jouw eigen groenten groeit. De tafel is geschikt voor allerlei verschillende soorten planten. Ondanks dat je in jouw tuin een moestuin kan beginnen in de grond, hebben veel tuinen niet de ruimte tot hun beschikking. Wellicht ligt jouw hele tuin vol met tegels of wellicht gebruiken jouw kinderen het huidige stukje gras als favoriete speelplek. De kweektafel, wat in principe een lage tafel is met een grote bak, biedt de mogelijkheid om in zo’n geval alsnog te tuinieren. Doordat de tafel hoger is dan de grond, is het ook een ideale manier voor ouderen om te genieten van het genot van een moestuin, zonder dat ze continue op de grond moeten zitten. 

Wat kan je in de kweektafel groeien?

Een kweektafel heeft ruimte voor veel verschillende groenten. Uiteraard bepalen de afmetingen hoeveel groenten je daadwerkelijk kwijt kunt. Het is niet verstandig om alle planten te dicht op elkaar te plaatsen, aangezien dit de groei zal belemmeren en resulteert in minder producten. De meest voorkomende groente die je in een tafel vindt, zijn mini sla, wortelen, broccoli, erwten en peterselie. Het is ook mogelijk om tomatenplantjes te plaatsen of om aardbeien toe te voegen. Een tafel die van de grond afkomt heeft verschillende voordelen. Allereerst is het moeilijker voor slakken om bij de gewassen te komen. Slakken eten graag de bladeren van sla, kool of broccoli. Ze zijn daarom niet echt gewenst in jouw moestuin. Ook zorgt de hogere ligging van een zo’n tafel ervoor dat vocht makkelijker kan verdampen.

Vertisign – Verse groenten kweken op elk balkon of terras

Wat kan je nog meer met de tafel doen?

Ondanks dat een kweektafel voornamelijk wordt gebruikt voor het groeien van gewassen, kan je nog veel meer kwijt in deze grote bak. Wanneer jij kinderen hebt, is de kweektafel een geweldige manier om een kindertuin te maken. Wanneer jij op een zaterdag lekker aan het tuinieren bent, kunnen jouw kinderen zich vermaken met hun eigen tuintje. Het is ook mogelijk om in de tafel verschillende kruiden te groeien, om kleine bloemen te groeien of om cactussen en vetplantjes te kweken. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een kweektafel: de mogelijkheden van het groeien van gewassen