De meeste mensen zijn na het noemen van alle voordelen al snel overgehaald om een systeemplafond te laten installeren. Toch zijn er best veel andere punten waar je op moet letten en moeten er hier en daar wel knopen doorgehakt worden. Wil jij een systeemplafond laten monteren? Wij geven je graag de in’s en out’s over systeemplafonds zodat jij de beste keuze kunt maken. 

Een systeemplafond: wat is dat eigenlijk? 

Een systeemplafond is ook wel een plafond dat onder het hoofdplafond wordt gehangen. Hierdoor ontstaat een lege ruimte tussen het hoofdplafond en het systeemplafond waarin vaak leidingen en bedradingen worden weggewerkt. Deze soort plafonds zijn vaak geschikt voor ruimtes als kantoorruimtes of behandelruimtes, maar ook voor kleinere ruimtes als vergaderzalen. Bedrading van verlichting en buizen kunnen worden weggewerkt in het plafond waardoor het een nette uitstraling geeft. Ook wordt onderhoud makkelijk gemaakt doordat je de plafondplaten gemakkelijk kunt verplaatsen. Verder dempen ze geluid, zijn ze brandvertragend en verminderen ze nagalm in een ruimte. 

Soorten systeemplafonds op een rijtje

Het installeren van systeemplafonds wordt op verschillende manier gedaan, dit komt omdat er verschil zit in type plafond. Ook wordt de uitstraling hierdoor anders. Om je een idee te geven zetten we de 4 plafond soorten even op een rijtje:

  • Inlegplafond: Deze soort systeemplafond wordt het meest gebruikt in gebouwen en hebben verschillende kleuren, structuren en maten. Een inleg systeemplafond is een type plafond waarbij de platen op dezelfde hoogte liggen als het systeemraster, kijk je dus omhoog naar het plafond, dan zie je de plafondplaten liggen.
  • Doorzakplafond: Hierbij worden de plafondplaten in vooraf geplaatste profielen geplaatst waardoor de plafondplaat verder naar beneden zakt. Veel mensen kiezen voor dit soort plafond omdat het een luxere uitstraling geeft. 
  • Verdekt plafond: Wil je niet tegen plafondprofielen aankijken? Kies dan voor een verdekt plafond. Dit is een perfecte oplossing voor ruimtes die netjes moeten worden afgewerkt. 
  • Brandrasterplafond: Bij dit systeemplafond kunnen in de bandrasterprofielen barrièreschotten worden geïnstalleerd. Deze schotten zorgen voor extra geluidsisolatie.

Type materialen 

De plafondplaten spelen een belangrijke rol als we kijken naar systeemplafonds, deze platen bepalen namelijk hoe het plafond er straks uit komt te zien. 

Het materiaal heeft veel invloed op eigenschappen van deze platen, bedenk dus altijd eerst waar de ruimte voor gebruik gaat worden. Zo is er hardmineraal, dat erg geschikt is voor het verminderen van geluidsoverlast en het verminderen van nagalm, wat veel wordt gebruikt in ruimtes als kantines. Zachtmineraal wordt het meest gebruikt en kunnen veel geluid isoleren. Dit wordt veel in kantoorruimtes toegepast. Een ander materiaal is steenwol, dit heeft een goede temperatuurisolatie, is recyclebaar en vochtbestendig. Dit is vooral prettig in klaslokalen of kantoorgebouwen. Tot slot is er gips, een brandwerend materiaal dat wordt gebruikt in ziekenhuizen of behandelruimtes.

Alles wat je moet weten vóór je een systeemplafond laat installeren