Heb je je ooit afgevraagd waarom jouw waterkoker sneller kalkaanslag vertoont dan die van je vrienden elders in het land? Dit heeft alles te maken met de water hardheid. In Nederland varieert de hardheid van leidingwater aanzienlijk, wat invloed heeft op zowel huishoudelijke apparaten als jouw dagelijks leven. Maar wat is de mate van mineralenconcentratie precies, en waarom is het zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden? Laten we dieper duiken in dit onderwerp.

 

Wat is water hardheid en waarom is het belangrijk?

De mate van mineralenconcentratie verwijst naar de concentratie van calcium en magnesium in leidingwater. Deze mineralen zijn van nature aanwezig in het water en bepalen de ‘hardheid’ ervan. In Nederland wordt deze mate uitgedrukt in Duitse graden (°dH), met een gemiddelde van ongeveer 8°dH. Hoewel hard water niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het wel degelijk invloed hebben op jouw huishouden. Van kalkaanslag in de waterkoker tot een doffe huid na het douchen, de effecten zijn merkbaar.

 

Hoe de hardheid van leidingwater wordt gemeten

De water hardheid wordt gemeten aan de hand van de concentratie calcium en magnesium in het water. Dit kan eenvoudig thuis getest worden met behulp van teststrips die verkrijgbaar zijn bij de meeste doe-het-zelfzaken. Door deze strips in het water te dompelen, krijg je snel inzicht in de water hardheid van jouw leidingwater. Dit is vooral handig om te bepalen of het nodig is om maatregelen te nemen tegen de hardheid van het water in jouw huis.

 

De impact van water hardheid op jouw huishouden

Deze kan een aanzienlijke impact hebben op jouw huishouden. Hard water leidt tot kalkaanslag op sanitair, in waterkokers, en op verwarmingselementen van huishoudelijke apparaten. Dit resulteert niet alleen in een hoger energieverbruik maar kan ook de levensduur van deze apparaten aanzienlijk verkorten. Bovendien kan hard water ervoor zorgen dat zeep en shampoo minder goed schuimen, wat resulteert in een hoger verbruik van deze producten.

 

Manieren om de hardheid in jouw huis te verminderen

Er zijn verschillende manieren om deze in jouw huis te verminderen. Een populaire oplossing is het installeren van een waterontharder. Deze apparaten verwijderen de mineralen die de hardheid veroorzaken, waardoor je kunt genieten van zacht water. Dit heeft niet alleen een positief effect op de levensduur van jouw apparaten, maar ook op jouw huid en haar. Zacht water kan helpen om huidirritaties te verminderen en zorgt ervoor dat zeep en shampoo beter schuimen.

 

De voordelen van zacht water: een leven zonder kalkaanslag

Zacht water biedt tal van voordelen. Naast het verminderen van kalkaanslag op sanitair en apparaten, zorgt het ook voor een zachtere huid en glanzender haar. Bovendien kan het gebruik van een waterontharder leiden tot aanzienlijke besparingen. Minder kalkaanslag betekent minder onderhoud en een langere levensduur van huishoudelijke apparaten. Ook het verminderde gebruik van schoonmaakmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten draagt bij aan deze besparing. Mooiwater biedt oplossingen die specifiek gericht zijn op het verminderen van water hardheid, waardoor je kunt genieten van al deze voordelen.

 

Samenvattend, water hardheid heeft een aanzienlijke impact op zowel jouw huishouden als jouw persoonlijke verzorging. Door maatregelen te nemen om de water hardheid te verminderen, zoals het installeren van een waterontharder van Mooiwater, kun je genieten van zacht water en alle voordelen die daarmee gepaard gaan. Van een langere levensduur van apparaten tot een zachtere huid, de voordelen zijn duidelijk merkbaar.

 

Alles wat je moet weten over water hardheid in Nederland