Heb je een mooi kunstwerk op de kop getikt of heb je er zelf één gemaakt op canvasdoek? Dan wil je natuurlijk niets liever dan deze tentoonstellen in je woning. Het ophangen van een canvas doek is erg makkelijk en er zijn verschillende manieren voor. In dit artikel bespreek ik de 4 manieren die je kunt toepassen als je geen gebruik maakt van het standaard ophangmechanisme wat bij het canvasdoek hoort. 

Gewoon aan een spijker

De eerste manier is misschien wel de meest simpele. Je kunt namelijk gewoon een spijker, schroef of haakje aan de muur bevestigen en het canvasdoek daar aan hangen. Een spijker sla je (in de meeste muren) met gemak in de wand, voor een schroef zul je wel eerst even moeten boren. Zorg dat je altijd controleert of het op die plek veilig is om te boren voor je eraan begint. Het nadeel van je lijst op deze manier aan de muur hangen is dat er altijd een gaatje in de muur achterblijft als je het schilderij weghaalt. 

Mag je geen gaten in je muur maken? Lees dan snel verder. We hebben namelijk ook een optie waarbij je geen gaten hoeft te maken. 

Ophangen aan een draadje

Heb je een houten plafond of een systeemplafond? Dan kan het mooier zijn om je canvasdoek met een draadje op te hangen. Hierdoor hoef je niet in de muur te boren en blijven deze onbeschadigd. Je bevestigt eenvoudig een stalen oogje aan het plafond en haalt hier een nylon draad doorheen met aan het einde een haakje (met schuifveer). Aan dit haakje kun je je schilderij ophangen. Let er wel op dat het schilderij vlak tegen de muur hangt, anders kan hij snel gaan schommelen of kan het er vreemd uitzien. 

Wil je je schilderij in een lijst ophangen, bijvoorbeeld een baklijst van 60 x 90 cm? Hou dan rekening met het gewicht. Het geheel mag namelijk niet te zwaar zijn, anders kan het touwtje het gewicht misschien niet aan. 

Ophangen zonder gaten in de muur

Tegenwoordig zijn er speciale plakstrips waarmee je het schilderij op kunt hangen. Hierdoor hoef je niet te boren in de muur of gaten te maken in het plafond. Dit is dan ook de perfecte oplossing voor als je dit niet mag, bijvoorbeeld als je in een huurhuis woont en er bepaalde regels gelden. Bepaal de juiste plek en zorg dat het schilderij goed waterpas hangt. De plakstrips kunnen eenvoudig weer verwijdert worden, maar wanneer je ze daarna weer wilt ophangen kan het effect minder zijn. Het is daarom belangrijk dat je het meteen op de goede plek hangt. 

4 manieren om je canvas schilderij op te hangen